Gegrilde artisjok met knoflookmayonaise

De artisjok is een groente met een ontgiftende werking op de lever. Het vermindert zo de negatieve effecten van alcohol. Daarnaast stimuleert het de nieren en het verbetert de productie van gal. Gal helpt bij het verteren van vet en vermindert cholesterol. Artisjok werd vroeger ook gebruikt als natuurlijk middel voor het verlagen van de cholesterol. Artisjokken bevatten ook veel vezels, bijna 30% van je Algemene Dagelijkse Hoeveelheid. Deze groenten zitten dus vol belangrijke nutriënten.

De meesten eten alleen het hart van de artisjok, maar de meeste nutriënten zitten in de bladeren. Binnenin zit het ‘hooi’, een harig, vezelig binnenste, dit kan je niet eten en dit moet je ook verwijderen. Dit recept is een bijgerecht voor bij de rosbief.

INGREDIËNTEN voor 4 personen

  • 325 ml olijfolie

  • 4-6 teentjes knoflook

  • 2 eidooiers

  • 1 tl mosterd

  • 2 eetlepels gehakte dragon

  • 4 eetlepels citroensap

  • 4 artisjokken

  • Eetlepel zout

  • Snufje peper

BEREIDING

Meng 75 ml olijfmengsel met de dragon, 4 eetlepels citroensap en een snufje zout in een grote kom. Verwijder ongeveer een derde van de bovenkant van de artisjok met een scherp mes. Verwijder de buitenste harde bladeren en de punten van de bladeren. Laat 2-3 cm van de steel zitten en schil deze.

Snijd de artisjok van boven naar beneden doormidden, inclusief de steel. Verwijder het hooi en leg de artisjokken in het olijfoliemengsel en laat ze een uur marineren op kamertemperatuur. Haal ze daarna uit de kom en bewaar de marinade. Plaats de halve artisjokken in het midden van het rooster. Grill ze totdat ze zacht worden, ongeveer 20-25 minuten, blijf ze ondertussen goed insmeren met de overgebleven marinade.

Schil de teentjes knoflook en pers ze in een schaal. Voeg de eidooiers, 1 eetlepel citroensap en zout en peper toe en klop het met mixer. Tijdens het opkloppen druppelsgewijs de overige olie toevoegen, later iets sneller de olie toevoegen. Als laatste de mosterd toevoegen.

Serveer de artisjok met de knoflookmayonaise.