Ash-e Anar (Perzische granaatappelsoep)

Ash-e Anar (Perzische granaatappelsoep)

Ingrediënten

  • 250 gram Basmati rijst
  • 500 gram kalfsgehakt
  • 125 gram gele spliterwten
  • Twee uien, fijngesneden
  • Drie knoflooktenen, fijngesneden
  • Eén redelijke bos peterselie, één bos/lente ui (groene deel). beide fijngesneden
  • Twee eetlepels fijngesneden mint
  • Eén eetlepel fijngesneden dragon
  • 200 ml granaatappelmelasse of 120 ml granaatappelsap-concentraat met een beetje suiker naar smaak
  • Eén eetlepel kurkuma
  • Zout en peper
  • Olie
  • Ter garnering: beetje munt en granaatappelpitjes

Bereiding

Pak een middelgrote pan en breng de gele spliterwten met 500 ml water aan de kook. Schep het schuim eraf met een schuimspaan, en laat 10 minuten koken op middelhoog vuur, giet ze vervolgens af en zet weg. Fruit de ui en vervolgens de knoflook in een ruime hoeveelheid olie. Roer er een halve theelepel kurkuma doorheen. Doe de rijst, de gele spliterwten en twee liter water bij het knoflook-ui mengsel in een grote pan. Breng aan de kook met wat keukenzout en laat 30 minuten zacht pruttelen op middelhoog vuur. Roer regelmatig door. In de tussentijd: meng het vlees met twee-drie eetlepels van de lente-ui en peterselie en de dragon. Breng op smaak met zout en peper. Maak kleine balletjes ter grootte van een pingpongbal. Bak de gehaktballetjes, de granaatmelasse, de rest van de lente ui en peterselie, zout en peper bij de rijst en spliterwten. Laat nog 30 - 40 minuten pruttelen op laag tot middelhoog vuur. Serveer de soep in een kommetje. Garneer met granaatappelpitjes, granaatappelmelasse en een beetje munt.

Eet smakelijk!