Frisse Fattoush Salade

Fattoush, een populaire salade in de Levant met de oorsprong in Libanon. De salade is het best te vergelijken met de Italiaanse Panzanella. Het is vegetarisch en maakt gebruik van pitabrood. Een overvloed aan verse, knapperige groenten, een frisse dressing, eventueel aangevuld met kaas en dan de pitabroodjes die alle smaken als een sponsje opnemen. Fattoush maken is een kwestie van lekkere groenten bij elkaar leggen en marineren. Het Arabische woord ‘fattoush’ betekent iets in de trant van ‘pletten’. De geplette tomaten en andere groenten vormen de basis voor fattoush. Serveer het op een grote schaal, leg er wat bestek bij, eventueel nog een sausje en aanvallen!

Ingrediënten:

• 125 ml extra vierge olijfolie • 60 ml cintroensap, plus citroenparten om erbij te serveren • 3 tenen knoflook, geplet • 6-8 tomaten, in verschillende vormen en maten, in plakjes • 3-4 snackkomkommers, grof gehakt (of fijn geschaafd op de mandoline) • 1 rode paprika, gesneden • 1 rode ui, gesnipperd • Halve theelepel sumak • 1 eetlepel peterselie, fijngehakt • 1 eetlepel munt, fijngehakt • 2 pitabroodjes, in driehoeken (of 4 kleine pitabroodjes) plus 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

• Meng de olijfolie, knoflook en citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout en peper; dit is de dressing • Leg tomaten, komkommertjes, rode ui op een bord of schaal, bestrooi met de sumak en besprenkel met 60ml van de dressing. Laat even staan zodat de smaken intrekken. • Haal de pitabroodjes door de olijfolie, doe er zout op en leg de broodjes op een bakplaat van een voorverwarmde oven en bak af in 10 minuten op 220 graden. • Leg de pitadriehoekjes op de schaal, bestrooi met peterselie en serveer de rest van de dressing er apart bij.

Eetsmakelijk!