Tips voor gezonde feestdagen

Hoewel we dit jaar de feestdagen in kleinere gezelschappen doorbrengen, zijn de dagen nog steeds gevuld met heel veel lekker eten en een borrel hier en daar. Ook sporten schiet er vaak bij in rond deze dagen van voorbereiden en koken. Toch hoeft deze periode lang niet zo slecht te zijn voor je gezondheid. Wij geven je tips voor hoe je je ook tijdens de feestdagen fit kunt blijven voelen.

1. Bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Je weet dat je meer gaat eten dan normaal, dus zorg dat je de dagen voor en na de kerst minder calorieën binnenkrijgt. Je kunt er ook voor kiezen om een aantal dagen te vasten .

2. Beweeg!

Het is met alle gezelligheid verleidelijk om de hele dag binnen te blijven zitten op de bank of aan tafel. Maar kom in beweging! Dit kan alles zijn van een aantal (stretch)oefeningen of een hardloopsessie in de ochtend tot een bos-, stad of strandwandeling met het hele gezelschap.

3. Ontbijt gezond en licht

Start jouw dagen met een licht ontbijt zoals een verse smoothie. Heel gezellig een kerstontbijt én lunch én diner, maar aan het einde van de dag zit je propvol. Waarschijnlijk zit je ’s ochtends nóg vol van de avond ervoor, dus kies voor een licht verteerbaar en toch voedzaam ontbijtje!

4. Kies voor groenten

Het kerstdiner draait vaak om vlees, maar vlees is behoorlijk zwaar voor de darmen en moeilijk te verteren. Als je slim bent, kies je hoofdzakelijk voor groente en/of vis, en beperk je de inname van vlees en koolhydraatrijke voeding zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. Ter vergelijking: jouw spijsvertering heeft ongeveer drie uur nodig om vlees te verteren en drie kwartier voor groente en fruit. Er zijn genoeg heerlijke recepten met groente in de hoofdrol, zoals een soep, salade of ovengerecht!

5. Suppletie

Behalve de verteerbaarheid zijn voedingstoffen natuurlijk ook een belangrijke reden om voor groente te kiezen, maar je kunt je voeding ook aanvullen met supplementen. De natuurlijke vitaminen en mineralen van Beyuna bieden aanvullende voedingsstoffen voor jouw lichaam, wanneer daar behoefte aan is.

6. Eet langzaam

Probeer langzaam te eten en vaker te kauwen. Dit is beter voor de spijsvertering en zo geniet je ook meer van het eten. Bovendien voorkom je zo dat je je overeet. Het duurt namelijk ongeveer 20 minuten voordat de verzadigingshormonen je hersenen hebben bereikt. Pas dan voel je dat je vol zit en wanneer je te snel eet, heb je de kans dat je je overeet en met zo’n vervelend vol gevoel komt te zitten.

7. Drink voldoende water

Dat het belangrijk is voor je lichaam om voldoende water te drinken, hoeven we je niet meer te vertellen. Vergeet ook tijdens de feestdagen niet om naast alle koffie, thee en borrels ook water te blijven drinken. Water geeft energie en juist wanneer je iets minder gezond eet en drinkt, zorgt water ervoor dat jouw lichaam de afvalstoffen beter kan afvoeren.

8. Matig met alcohol

Het kan zo maar zijn dat jij drie á vier dagen volgepland hebt met etentjes en wanneer jij dan elke avond aan de borrel zit, wordt je iedere dag een beetje minder fit wakker. Voorkom een kater en matig met alcohol. Zo voel je je fitter en geniet je meer van deze dagen.

9. Geniet!

Vergeet vooral niet te genieten deze dagen! Het is ontzettend zonde wanneer je iets eet waar je later spijt van hebt. Bovendien is het maar één keer per jaar kerst, dus je mág je ook een beetje laten gaan. Wanneer je iets eet wat wellicht niet de meeste voedingsstoffen bevat, maar waar je wel intens van geniet (de smaak, de textuur etc.) dan is het namelijk gezonder voor je dan wanneer je jezelf er ook nog voor straft en er een schuldgevoel aan overhoudt.