Klassieke homemade hummus

Hummus is een puree op basis van kikkererwten en tahin (sesampasta) dat wordt gegeten als dip met pitabroodjes. Hummus is onderdeel van de Libanese en Israëlische keuken, maar populair in het hele Midden-Oosten en Noord-Afrika. Ook in Europa is het een populair broodbeleg en vind je er allerlei varianten op in de supermarkt, maar zelfgemaakt is nog altijd het lekkerst en meest gezond. Wij maken hier de klassieke hummus, geïnspireerd op het recept van Yotam Ottolenghi.

Ingrediënten

  • 2 blikken kikkererwten

  • 200 gram lichte tahinpasta

  • 4 el citroensap

  • 4 tenen knoflook

  • 1 dl ijskoud water

  • ½ tl zout

  • Olijfolie

  • Paprikapoeder of chilipoeder

  • Pitabroodjes

Bereiding

Voor dit recept is het handig als je een keukenmachine hebt of een goede blender of staafmixer.

Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat de kikkererwten uitlekken. Maal de kikkererwten fijn tot een stevige puree in de keukenmachine en voeg vervolgens de tahin, citroensap, knoflook en zout toe tot een gladde puree.

Voeg tenslotte het ijskoude water tijdens het malen beetje bij beetje toe, totdat er na een paar minuten een romige puree ontstaat.

Schep de hummus in een schaal en dek hem af. Laat een half uur tot uur rusten. Besprenkel voor het opdienen met olijfolie en paprika en/of chilipoeder. Serveer met pitabrood!