Interview Amy Siemons

Wij hebben onze ambassadeur Amy Siemons een aantal vragen gesteld om te weten te komen wat er allemaal speelde in de voorbereidingen voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

1)Welke overwinningen heb je moeten behalen om mee te mogen naar de PS?

Om rechtstreeks geplaatst te kunnen worden voor de Paralympische Spelen had ik op het WK in Doha (oktober 2015) goud of zilver moeten behalen. Ik behaalde brons en moest dus afwachten Olympische sporters worden uitgezonden wanneer zij de door het NOC NSF opgestelde limiet behalen. Paralympische sporters worden bij het behalen van deze limiet slechts in overweging genomen. Dit i.v.m. het beperkt aantal startplaatsen voor Nederland. Dit resulteerde in het feit dat ik mezelf tot het einde van de kwalificatieperiode keer op keer t.o.v. mijn teamgenoten moest bewijzen.

2)Hoe heeft jouw voorbereiding er uit gezien?

Het feit dat ik tot het einde van de kwalificatie periode nog met mijn teamgenoten moest concurreren voor een startplaats in Rio heeft ertoe geleid dat ik in aanloop naar de Spelen veel meer wedstrijden heb moeten rijden dan dat ik in mijn ideale voorbereiding zou hebben gedaan wanneer ik zilver of goud behaald zou hebben op het WK. Hierdoor moest ik soms minder trainen om uitgerust aan de start van een wedstrijd te staan, waar ik idealiter liever door getraind zou hebben. Op 21 juli jl. is het team bekend gemaakt, vanaf die datum doe ik dan ook precies wat ik en mijn coach zien als de ideale voorbereiding voor de beste 100m die ik in me heb. Op dit moment houdt dat in dat ik in fulltime training ben.

3)Wat zijn jouw doelstellingen voor deze Spelen?

Mijn doel voor de spelen is om het Wilhelmus 1 keer voor mezelf te horen in Rio!

4)Welke rol heeft voeding gespeeld om je optimaal klaar te kunnen stomen voor jouw race(s)?

Ik probeer zo optimaal mogelijk te eten en mijn eetmomenten verdelen over de dag. Topsport is een zware belasting voor je lichaam, het is dus van cruciaal belang om genoeg te rusten en mijn lichaam de juiste voeding te geven. Daarnaast vul ik aan met supplementen zodat ik snel goed kan herstellen. Hoe beter ik herstel hoe meer kwaliteit ik in mijn trainingen kan leveren, dat maakt me beter en daar doe ik alles aan.

5)Wanneer zijn jouw races en heb je nog een speciaal item die je geluk brengt?

Op 30 augustus vliegen we naar Rio en zullen we bij aankomst op 1 september direct het dorp in gaan. Daar wordt de training geleidelijk afgebouwd en zal ik op 9 september series en op 10 september de finale 100m rijden.

Een item dat geluk brengt.. Niet echt, ik zorg dat ik doe wat ik altijd doe, dat bracht me immers naar waar ik nu ben. Uiteindelijk is het de omgeving en de entourage die bijzonder is, daar geniet ik enorm van, maar 100m is en blijft 100m en zo benader ik het ook.

Amy Siemons behaalde twee zilveren medailles op de Paralympische Spelen in London in 2010, maar greep helaas net naast de bronzen medaille in Rio de Janeiro.