Interview met Paul Gebbink

Beyuna bestaat ruim 9 jaar en het gaat ontzettend goed. Hoe kijk je terug op de afgelopen jaren?

“Het is gaaf om te zien hoe je je blijft ontwikkelen: nieuwe werknemers en een uitbreiding van het kantoor. We zijn echt een team op het hoofdkantoor, als je er iemand uithaalt dan werkt het niet meer. We hebben een gedeelde passie en er heerst een positieve werksfeer.

Beyuna is ook geopend in Amerika, het land waar ik ooit ben begonnen met netwerkmarketing, en nu ga ik als het ware ‘terug’ en werk ik de andere kant op. Dat vind ik te gek. Ik vind het mooi hoe Amerikanen tegen supplementen aankijken. Ze zijn gek op Europese producten die goed onderbouwd zijn en non-GMO, maar ook het verdienmodel valt in de smaak. Netwerkmarketing is enorm populair in Amerika.

Ik ben met veel plezier al 30 jaar werkzaam in netwerkmarketing en het wordt alleen maar leuker. Ik ben een fan van netwerkmarketing, omdat je iedereen gelijke kansen kunt geven. In IJsland is het nu in de wet opgenomen dat mannen en vrouwen gelijk verdienen en zo vind ik dat het ook hoort. Netwerkmarketing is niet afhankelijk van je afkomst, geslacht of positie, maar van je inzet en toewijding. Ik vind het mooi dat iedereen kan werken aan een passief inkomen, zodat iedereen de kans krijgt daadwerkelijk iets te doen aan zijn pensioen.”

Beyuna blijft haar assortiment uitbreiden. Hoe kom je op het idee voor een nieuw product?

“Ik baseer mijn keuzes voor ingrediënten en producten onder andere op de wetenschappelijke onderzoeken van PubMed, dit is een online databank met referenties naar biomedische en wetenschappelijke literatuur. Hier vind je alles wat ooit is gepubliceerd aan medische studies en onderzoeken naar supplementen. Daarnaast raadpleeg ik SpectraCell, een database van een toonaangevend klinisch laboratorium dat gespecialiseerd is in gepersonaliseerde oplossingen voor ziektepreventie en -beheer. We hebben in de ontwikkeling en verkoop van voedingssupplementen te maken met de claimsverordening, dit is een wet die bepaalt welke gezondheidsclaims er gemaakt mogen worden over ingrediënten. Deze moeten wetenschappelijk zijn onderbouwd en begrijpelijk zijn voor de consument. Ik kijk naar deze claims, maar ik voer zelf ook uitgebreid en objectief onderzoek uit naar de werking en de samenstelling van juiste ingrediënten voor onze voedingssupplementen. Juist langdurige studies leveren onderbouwing voor de werking van supplementen.

Beyuna staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige supplementen. Waar kijk je naar als je een nieuw product samenstelt?

“Het is mijn missie om producten te maken voor mijn familie. Het klinkt misschien egoïstisch, maar als de supplementen goed genoeg zijn voor mijn familie, dan voldoet het pas aan de kwaliteit die ik nastreef. De ontwikkelingen in supplementen gaan ontzettend snel. Je kunt het vergelijken met je smartphone, hoe snel dat veroudert. Zo kun je dat ook zien met voedingssupplementen. Ik zorg altijd dat ik de nieuwste ontwikkelingen in de gaten houd en dat mijn producten blijven vernieuwen en verbeteren door een aantal ingrediënten te vervangen of toe te voegen die volgens onderzoek nog beter worden opgenomen in het lichaam. Om een voorbeeld te noemen: volgens de laatste wetenschappelijke inzichten blijkt dat er een vorm is van vitamine B6 die direct door het lichaam kan worden gebruikt zonder dat het eerst moet worden omgezet, namelijk de biologische actieve co-enzym vorm Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P). Ik zorg er dan voor dat ik P5P verwerk in ons product.

We blijven ons ook vernieuwen en verbeteren op het gebied van capsules. Veel capsules zijn gemaakt van rund of varken, wat niet geschikt is voor onder anderen hindoes, moslims, vegetariërs of veganisten. Wij kiezen voor een plantaardige capsule en gaan ook hierin op zoek naar de beste variant, namelijk de Pullulan capsule. Onze producten worden over het algemeen gemaakt in Duitsland. Ik ben groot liefhebber van de ‘Deutsche gründlichkeit’, de zorgvuldigheid waarmee ze producten ontwikkelen.

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat veel supplementen additieven bevatten. Antiklonter- en glansmiddelen, kleurstoffen of smaakversterkers worden gebruikt om de capsules mee af te vullen en om ze een andere kleur of smaak te geven. Ik ben van mening dat je een supplement koopt voor de werkzame stof en niet voor deze overbodige en onnatuurlijke ingrediënten. Soms bestaat een supplement wel tot twee derde uit additieven. Deze vulstoffen horen überhaupt niet thuis in een natuurproduct, dan heb je een mooi en 100% natuurlijk product samengesteld en dan vul je het af met synthetische producten. Dat vind ik echt zonde. Clean Label staat bij Beyuna hoog in het vaandel. De producten van Beyuna worden constant op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten aangepast en ‘cleaner’ gemaakt. Beyuna Magnesium bevat bijvoorbeeld 650mg magnesium en is volledig Clean Label. Dit vertraagt wel het productieproces, omdat de capsules met de hand worden afgevuld. Hierdoor is het ook kostbaarder, maar dan heb je wel een beter product en daar geloof ik in.”