Voordelen intuïtief eten

Ons lichaam is onze grootste raadgever, dat weten we. Er ook daadwerkelijk naar luisteren én handelen dat is een tweede. Neem eten, luister jij écht naar waar jouw lichaam behoefte aan heeft? Kun je het überhaupt voelen? Je hebt vast wel eens een craving, maar intuïtief eten gaat veel verder dan dat…

Intuïtief eten. Het klinkt mooi, maar wat is het precies? Het gaat over luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt en daarbij het los kunnen laten van de overtuigingen die jij over eten hebt. Dankzij de huidige dieetcultuur liggen er veel oordelen op onze voeding en alles heeft een ‘goed’ of ‘slecht’ labeltje. Laat staan alle regels en voorschriften van de populaire diëten. Grote kans dus dat jij ook een voedingspolitie in jouw hoofd hebt die calorieën aan het tellen is of die jou een schuldgevoel geeft zodra jij iets hebt gegeten waar een ‘slecht’ labeltje op zat.

Hoe werkt intuïtief eten?

Het lichaam weet precies wat het nodig heeft en weet het ook nog eens naar jou te communiceren. Hoe dan? De hersenen zijn in staat om aan de hand van metingen in het bloed te bepalen wat we nodig hebben, bijvoorbeeld vocht, zouten of energie in de vorm van suiker of vet. De hippocampus creëert een verlangen naar een bepaald voedingsmiddel, en de hypothalamus en de hippocampus communiceren vervolgens via vele wegen met elkaar om jou te vertellen welk voedsel je op dat moment precies nodig hebt.

Intuitive Eating

De stroming Intuitive Eating is een evidence based benadering met veel fysieke en psychische gezondheidsvoordelen. Het leert mensen weer naar hun lichaam te luisteren en hier gehoor aan te geven door pas te eten als reactie op honger en te voelen wanneer je verzadigd bent. In het verlangen naar voedsel wordt een scheiding gemaakt tussen emotionele honger (dat voortkomt uit stress, angst of onzekerheid) en fysieke honger. Daarbij komt dat niet alleen wat je eet ertoe doet, hoe je eet is net zo belangrijk. Eet met aandacht, op het juiste moment en in de juiste omgeving.

De voordelen van intuïtief eten:

  • betere relatie met jezelf met meer liefde en mildheid

  • waardering voor je lichaam

  • respect voor je gezondheid

  • betere relatie met voedsel

  • eten wordt meer voedend en plezieriger

  • meer ontspanning (mentaal en fysiek)

  • ongezond gedrag zoals binge eating neemt af

  • je bereikt een gezond en stabiel gewicht

  • het leven wordt over het algemeen fijner en aangenamer!

Vertrouw op je lichaam en intuïtie en geniet van eten!