In de oven gebakken havermout met kokos en blauwe bessen
Havermout is de laatste jaren heel populair en dat is niet voor niks. Havermout zit boordevol met goede stoffen. Zo zit er een aparte vezelsoort in: beta-glucanen. Deze vezels binden cholesterol, galzouten en vetzuren, waardoor het cholesterolgehalte daalt. Daarnaast zijn deze vezels oplosbaar en nemen zij veel vocht op in de darmen. Dit in combinatie met de langzame koolhydraten die het bevat hou je lang een vol gevoel. Daarnaast is het een rijke bron van magnesium.
Dit recept is voor 8 porties.
INGREDIËNTEN
2 eetlepels lijnzaad + 6 eetlepels warm water
180 gram havermout
70 gram amandelschaafsel
80 gram hennepzaad
50 gram geraspte kokos
50 gram kokosbloesemsuiker
1 theelepel bakpoeder
¾ theelepel zeezout
1 theelepel kaneel
200 ml amandelmelk ongezoet
180 ml ahornsiroop
3 eetlepels gesmolten kokosolie
1 banaan
40 gram blauwe bessen
75 gram aardbeien
BEREIDING
Warm de oven voor op 175 graden en spray een ovenschaal in met olie.
Meng in een kleine kom de lijnzaad met warm water en zet opzij voor ongeveer 5 minuten.
Bewaar twee eetlepels amandelen, hennepzaad en kokosrasp en zet apart. Meng in een grote kom de havermout, de overige amandelen, hennepzaad en kokosrasp met de bakpoeder, kaneel, kokosbloesemsuiker en zout.
Meng in een andere kom de amandelmelk, ahornsiroop en kokosolie en klop het samen met de lijnzaadmix tot een glad geheel.
Doe de amandelmelkmix bij de havermoutmix en roer het allemaal door elkaar.
Snij de banaan en aardbeien in plakjes en leg deze in lagen in de ovenschaal. Spreid de havermout mix hieroverheen.
Strooi de blauwe bessen erover en maak het af met de apart gezette amandelen, hennepzaad en kokosrasp.
Bak het voor 40-50 minuten in de oven of totdat de top knisperig is. Je kan een mes erin zetten om te controleren of de binnenkant wat steviger is geworden. Haal het eruit en laat het 15 minuten afkoelen.
Je kan dit als ontbijt eten of met ijs als dessert.