Kruidnoten

Sinterklaas is nog niet zo lang in het land, maar de kruidnoten liggen al heel lang in de winkel. Helaas zijn deze kruidnoten gevuld met suiker. Daarom een gezondere variant met een extra bite, want er zitten namelijk amandelen in. Amandelen zitten vol goede stoffen, waaronder Vitamine E en goede vetten. In plaats van suiker zit in deze kruidnoten kokosbloesemsuiker, dit is een betere variant dan de normale tafelsuiker, omdat er een lagere GI in zit (de snelheid waarin de suiker in je bloed wordt opgenomen).

Dit recept is ongeveer voor 40-50 kruidnoten.

INGREDIËNTEN

  • 125 gram speltmeel

  • 75 gram amandelmeel

  • 65 gram kokosbloesemsuiker

  • 1 eetlepel speculaaskruiden

  • ½ theelepel wijnsteenbakpoeder

  • Snufje zout

  • 50 gram kokosolie

  • 25 ml melk of amandelmelk

  • 35 gram amandelen in stukjes gesneden

BEREIDING

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden.

Meng de speltmeel, amandelmeel, kokosbloesemsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en zout door elkaar.

Smelt de kokosolie in een pannetje en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe. Meng het goed door elkaar, voeg de amandelen toe en kneed dan het geheel tot een deegbal. Pas op met het kneden dat de kokosolie niet nog te heet is. Als het deeg te droog is, kan je extra melk toevoegen. Als het te nat is, kan je extra meel toevoegen.

Laat het deegmengsel een half uurtje opstijven in de koelkast.

Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat.

Leg de kruidnoten op de bakplaat met voldoende ruimte tussen de pepernoten en doe ze 10-15 minuten in de oven en laat ze goed afkoelen.