Langzaam gegaarde rosbief uit de oven

Een groot stuk vlees bij het kerstdiner valt wel vaak in de smaak. Hier kunnen allemaal gezonde gerechten bij geserveerd worden zoals gestoomde groenten of de artisjok waarvan het recept ook op de website staat.

Af en toe een stuk vlees kan absoluut geen kwaad en rosbief is ook nog een zeer mager stuk vlees. Daarnaast is rosbief rijk aan eiwitten die je snel een vol gevoel geven zodat je niet téveel gaat eten en het is goed voor de opbouw van je spieren. Als je met niet zoveel mensen gaat eten, is het toch handig om een groot stuk vlees klaar te maken, want het vlees dat je overhoudt is heerlijk op brood.

Een rosbief wordt vaak langzaam gegaard in de oven op een lage temperatuur, hierdoor komt een rosbief het meeste tot zijn recht want hij blijft mooi roze en sappig. In de tussentijd kan je je dan focussen op andere gerechten.

INGREDIËNTEN voor 8 personen

1,5 kg rosbief 6 teentjes knoflook Paar takjes rozemarijn Paar takjes tijm Peper en zout Roomboter Olijfolie

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 100 graden en stel de vleesthermometer in dat het alarm afgaat bij 54 graden. Haal alle blaadjes van de takjes rozemarijn en tijm en hak het fijn. Pel de knoflook teentjes en snij ze door de helft. Snij kleine sneetjes in de rosbief en stop hier de halve teentjes in. Wrijf de rosbief in met peper, zout en de gehakte kruiden. Verhit een klont roomboter met olijfolie in een braadpan. Bak het vlees op een hoog vuur rondom aan, zodat de buitenkant bruin wordt. Stop het vlees met het braadvocht in een braadslee. Steek de thermometer in het vlees. Zet de braadslee net onder het midden van de oven. Het vlees is klaar als het een kerntemperatuur heeft van 54 graden. Zorg ervoor dat het niet hierboven komt, dan is het vlees te doorbakken. Afhankelijk van de grootte en dikte van het vlees kan de tijd variëren. In de tussentijd kan je het vlees een aantal keer draaien en het vocht over het vlees heen scheppen.

Eet smakelijk!