Melanzane alla parmigiana is een klassiek Italiaanse ovenschotel met slechts een paar ingrediënten, met aubergine (melanzane), tomaat en mozzarella in de hoofdrol. Aubergine voorziet jouw lichaam van vezels, antioxidanten, vitamine C en mangaan. De mozzarella en parmezaanse kaas zijn echte comfort foods voor deze najaarsdagen, maar mocht je om wat voor reden dan ook geen kaas (willen) eten, dan kun je deze weglaten of een veganistische kaas kiezen. Dit recept is heel simpel en heel erg lekker!
Ingrediënten
2 grote aubergines
1 blik tomatenblokjes 400 gram
2 bollen buffelmozzarella
1 ui
2 teentjes knoflook
Verse basilicum
1/2 tl gedroogde oregano
Een stuk Parmezaanse kaas
Olijfolie
Peper en zout
Optioneel: ciabatta
Bereiding
Snijd de aubergines in de lengte in plakken van ongeveer een halve cm. De smaak van aubergines is vrij neutraal tot bitter. Houd je niet zo van de bittere smaak? Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten royaal met zout en laat ze in een vergiet een half uurtje uitlekken.
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snipper de ui, pers de knoflook en haal de blaadjes van de basilicum. Tip: gebruik ook de steeltjes van de basilicum. Hak deze fijn. Verhit op middelhoog vuur een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de ui, knoflook en basilicumsteeltjes een paar minuten. Voeg de tomatenblokjes, oregano, zout en peper toe. Zet het vuur laag en laat de tomatensaus zo’n 15 minuten zachtjes pruttelen.
Dep met keukenpapier het overtollige vocht van de aubergines. Besprenkel er vervolgens wat olijfolie op, verhit een grillpan en gril de plakken een paar minuutjes aan beide kanten. Snijd de mozzarella in plakjes van een halve centimeter.
Vet een ovenschaal in, leg hierin een laag aubergine en schep er een laag tomatensaus op. Rasp hier Parmezaanse kaas overheen, leg er een paar plakken mozzarella op en scheur er wat blaadjes basilicum over. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag aubergine en Parmezaanse kaas. Bak ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer in de ovenschaal en eventueel met ciabatta brood om in de tomatensaus te dippen.