Ramen met miso en shiitake

Ramen is een Japans gerecht dat hoofdzakelijk bestaat uit noodles geserveerd in bouillon, op smaak gebracht met miso en sojasaus en met toppings naar keuze. Heerlijk als lunch of avondeten. Vervang je de witte noodles door volkoren noodles, dan is het ook nog een gezond en voedzaam gerecht.

Traditioneel wordt ramen gemaakt met bouillon op basis van varkensbotten, kip of rund, maar wij kiezen hier voor een vegetarische variant. Je kunt je er voor kiezen om wel vlees toe te voegen of voor een andere bouillon te gaan.

INGREDIËNTEN

  • 1L groentebouillon

  • 1 teen knoflook

  • 1 rode peper

  • Blokje gember a 3 cm

  • 2 el witte miso

  • 200 gram ramen noodles

  • 150 gram tofu

  • 125 gram shiitake

  • 1 paksoi

  • 3 lente-uitjes

  • 1 el sojasaus

  • 1 el sesamolie

  • 1 el olijfolie

  • 2 eieren

BEREIDING

Snij de helft van het blokje gember in plakjes en rasp de andere helft, hak de helft van de rode peper in stukjes en houd de andere helft heel. Verhit de bouillon in een soeppan en voeg de plakjes gember, de knoflook en een halve rode peper toe. Laat dit 10 minuten koken. Haal de smaakmakers eruit en los de miso op in de bouillon.

Bak in een andere pan in olijfolie de gehakte rode peper, geraspte gember, tofu (in blokjes) shiitake, het wit van de lente-uitjes en de paksoi een paar minuutjes. Schep voortdurend om. Voeg tenslotte de sojasaus en sesamolie toe. Bereid de noodles volgens de verpakking en spoel af met koud water. Kook de eitjes 6 minuten.

Verdeel de gebakken groente en de noodles over twee kommen en giet er de bouillon overheen. Garneer met het resterende groen van de lente-uitjes en het ei.