Shakshuka

Shakshuka is een traditioneel Midden-Oosters gerecht. Waar het precies vandaan komt, weet niemand, maar het wordt onder andere in Tunesië, Libanon, Marokko, Israël en Egypte geserveerd. Het gerecht wordt gemaakt met eieren die worden gepocheerd in een pittige saus op basis van tomaten, chilipeper, ui en komijn. Het kan op elk moment van de dag gegeten worden en het is heerlijk om er wat vers brood in te dippen.

INGREDIËNTEN

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 1 gele paprika

  • 1 rode peper

  • 2 tomaten

  • 1 blikje tomatenblokjes

  • 1 theelepel komijnzaad

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 theelepel chilipoeder

  • Hand verse koriander

  • Hand verse peterselie

  • 4-6 eieren

  • Peper en zout naar behoefte

BEREIDING

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit olijfolie in een brede en redelijk diepe koekenpan en fruit hierin de ui met de knoflook en paprika een paar minuten. Voeg de komijnzaadjes, paprikapoeder, peper en zout toe en bak een paar minuten mee.

Snijd de rode peper en de tomaten en voeg deze samen met de tomatenblokjes toe. Snijd de koriander en peterselie fijn – bewaar een beetje voor de garnering – en roer het geheel goed door. Zet een deksel op de pan, breng aan de kook en laat dan 10 minuten pruttelen.

Met vervolgens vier kuiltjes en breek hier de eieren in. Gaar de eieren 6-8 minuten in de saus met een deksel op de pan. Serveer het gerecht in de pan en garneer met de overige verse koriander en peterselie – en brood.

Vergeet niet tussendoor te proeven, zodat je indien nodig kruiden kunt toevoegen. Is de shakshuka te pittig? Voeg dan een schepje suiker toe.